2018-09-06

Om man pga bröstcancer fått operera bort ett eller båda brösten blir man erbjuden och har möjlighet att ”få” ett nytt bröst, en så kallad rekonstruktion. Detta görs tidigast 1 år efter mastektomi. 

Det kan man göra på flera olika sätt. Det jag tror är vanligast är en diep lambå. Man tar hud och fett från magen och gör ett nytt bröst. Ingen liten operation kan jag säga. Det är inte bara att flytta fettet, blodkärl ska kopplas ihop och sen ska dom liksom leva. 

Lång operation, lång sjukhusvistelse, lång sjukskrivning, känns inte skitlockande.

Vill du läsa mer om denna operation kan du göra det HÄR

Ett annat alternativ är att sätta in en expander som man sedan fyller med koksalt i flera omgångar för att tänja ut huden och sedan sätta in ett implantat. Tar också jäkligt lång tid innan det är klart och det är inget dom rekommenderar till de som fått strålning.

Idag följde jag med Katta till Akademiska i Uppsala för att träffa en plastikkirurg. Hon hade tackat ja till att göra en diep lambå men bara en vecka före op ångrade hon sig. Hon har däremot gjort valet att förminska bröstet som är kvar och lyfta det lite 😀.

I väntan på plastikkirurgen

Kirurgen förstod precis vad hon menade och det är inte kört att göra ett nytt om hon vill det vid ett senare tillfälle. Han ritade och visade hur det skulle bli. En dagoperation och kort sjukskrivning.

Jag förstår hennes val och hennes protes är så mycket större än min. Jag har size 5 och hon size 9 😮 Fatta vad tungt och utan protes blir det jättekonstigt. Ingenting på ena sidan och en stor hängtutt på andra.  Jag har ingenting på ena sidan och en liten men jäkligt hängig tutt på andra sidan och tycker det blir konstigt. 

Som jag känner idag kommer jag aldrig att operera mig. Fy vad jobbigt och jag har inga problem att bara ha ett bröst men jag skulle gärna vilja att det jag har satt där det ska 😋

Skulle faktiskt kunna tänka mig att göra en tatuering över bröstet som inte finns. 

På väg hem från Uppsala stannade vi på Crazy Fresh Tattoo för en konsultation. Det låg på landet i Tierp och vi möttes av höns när vi klev ur bilen. 

Riktigt fint ställe och jag kan fundera både länge och väl om jag vill göra det. Tatueraren Anna är fullbokad och första lediga tid är andra veckan i mars. Återstår att se hur jag kommer att göra…..

Katta har redan bokat en tid. Den kommer dock inte sitta över bröstet utan mer på sidan över revbenen.

Det blev en mysig dag med fika och besök i Tierps Centrum 😍

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s