Bröstcancer?

Jag får många frågor från olika håll, typ när, var, hur?

Det här blir inlägget blir lite längre än vad jag brukar skriva.

Jag kände i somras att undersidan på högra bröstet kändes lite hårt. Ingen knöl på nåt sätt utan ett område som var lite kompakt. När jag lyfte armen uppåt blev huden där lite skrynklig.

Visste att jag i augusti skulle bli kallad på den vanliga mammografin som alla kvinnor får kallelse till vartannat år. 

Gick så klart dit men sa ingenting om hur jag kände??!! Varför kan man ju undra så här i efterhand.

Väntade på svaret och slet upp kuvertet när det kom. Min mammografi var HELT NORMAL och visade inga tecken. 

Skönt men nånstans kändes det inte OK i alla fall och dagarna innan jul ringde jag Bröstmottagningen. Tjejen jag pratade med var hur trevlig som helst, hon ställde några frågor och undrade om jag kunde komma den 29 dec. En undersökning som skulle ta ca 1 1/2 timme. 

Först träffade jag en läkare som ställde en del frågor och kände igenom mina bröst. Hon kände också det ”hårda” men kunde inget säga. 

Gick vidare till mammografin som inte visade nånting!! Jag trodde i min enfald att man ser allt på mammografi men så är det inte. De flesta fall upptäcks så och därför har man valt att ge alla kvinnor denna undersökning.

Jag fick då gå på ultraljud, ja allt var på samma ställe och ingen väntan emellan. På ultraljudet såg läkaren denna förändring och gjorde en biopsi. Dom bedövade tutten och körde in typ nån tjockare nål/penna som tog ut ett vävnadsprov. Det kändes ingenting men lät ungefär som en häftapparat, det small till.

Ja så var det inget mer med det. Jag fick en ny tid för provsvar och läkarbesök den 8 januari. 

Veckan att vänta var jobbig. Första dagen var jag bara tom, kände väl egentligen ingenting. Dag 2 forsade tårarna plötsligt men jag vet inte varför. Ulade länge och väl och sen kändes det bättre. 

Hade svårt att somna på kvällarna och vaknade flera gånger per natt. Tyckte inte att jag tänkte så mycket men nånstans i bakskallen låg det väl och malde.

Jobbigt att träffa folk som frågar hur det är. Så svarar man ”-Det är väl bra” när man egentligen bara skulle vilja säga att det är åt helvete.

Ovisshet är jobbig och jag ställde in mig på att det skulle vara ett tråkigt svar. Vad skulle det annars vara?

Fortsättning följer……

2 tankar på “Bröstcancer?

  1. Pingback: Storytelling - min historia - spicyewa.se

  2. Exakt som för mig, kände ett hårdare område redan sensommar -18, ej knöl. Mammografiscreening 1 nov, men sa inget om vad jag känt, och resultatet var helt normalt och inga tecken på tumör! Väntade 6 mån innan jag sökte igen då jag insett att området vuxit…
    Tack för att du delar med dig!!

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s